Regler

Hej!

Jag är en “regelfreak” och det innebär att jag tycker det är viktigt att uppgjorda regler följs. Problemet är bara att inte alla har fått säga sin mening kring vilka regler som ska finnas eller hur de ska tolkas. Det betyder alltså att alla gör som de vill trots att det finns regler. Det stör mig. Anledningen till att jag tar upp detta dilemma är att jag hade en diskussion med en vän om hur man ska ställa sig i en rulltrappa. Jag vet att i Kungliga Huvudstaden är det klargjort att man ställer sig till höger och därför gör alla det. Här i vår stad försöker vana rulltrappsåkare att göra detsamma men det är inte klart uttalat och det kan därför uppstå mindre konflikter under rulltrappsfärderna.

En viktig regel är emellertid den att vi ska respektera skyltar. Därför blev jag så glad när jag såg ett ungt par som stannade och klev av sina cyklar för att därefter leda dem in i parken.

En oskriven regel i parken att känna till är den att man bör hålla sig till höger på gångvallen. Detta märker man tydligast under vardagar.

Det finns en “hederskodex” att regler och lagar är till för att följas. Det finns till och med överenskomna lagar om hur man för krig. Krigets lagar är ett annat namn för humanitär rätt. Det är internationella regler som finns för att göra krig mindre omänskliga och begränsa människors lidanden i väpnade konflikter. De flesta reglerna finns nedskrivna i Genèvekonventionerna. Att dessa överenskommelser inte följs är ofattbart och kan aldrig förstås.

Vi hade vår andra träff i bokcirkeln. Vi har kommit överens om att den som presenterar sin bok ska också leda samtalet. Jag var på grund av en annan av veckans sammankomster, där jag hade lett ett samtal, inne i ett “flow” och utnämnde mig själv till samtalsledare. När jag kom hem fick jag ett påpekande om att det var ju inte det vi hade kommit överens om. Jag hade alltså brutit mot en regel. Det lustiga i sammanhanget var att jag dagen efter fick ett skriftligt tack för att jag hade gjort just det.

Någon sa en gång att regler är till för att brytas. Jag förstår att det måste vara så för att inte saker ska drivas in absurdum. Men det kan omöjligt gälla när det gäller krig.

Kram Inger  

I texten finns det inlagt länkar där man kan få veta mer om intressanta saker som tas upp eller nämns i bloggen. Länkarna är fetstilade och är understrukna (det sistnämnda kan variera beroende på webbläsare