Rosor

Hej!

I dag är det ett halvt år kvar till årsskiftet och jag har varit på Rosornas Ö.

Att vakna upp i ett hus med trädgård på Gotland känns annorlunda än att vakna hemma i lägenheten med utsikt över en park. Jag får faktiskt “vill ha” -känslor det vill säga jag vill ha både lägenheten med parkutsikt och ett hus med trädgård. Eftersom jag har varit ägare till två olika hus så vet jag emellertid att det krävs en hel del arbete med ett dylikt boende. I lägenheten känner jag mig mer “arbetsbefriad”. Att då under en kort period få bo på en plats där andra gör grovarbetet och jag bara kan njuta, det är lyx. Att vi hade “Tur med vädret” gjorde inte vistelsen sämre. Men det var nästan så att jag började känna olust av värmen. Tankarna på alla de människor som tvingas leva med olidlig hetta under hemska förhållanden fick mig att känna vanmakt.

Just när jag skriver detta så ringer telefonen. En mansröst börjar på engelska tala om för mig att det här är ett samtal från svenska polismyndigheten om att det är något fel på mina svenska identitetspapper. Jag “slänger på luren” (fast jag trycker på en knapp) och vanmakten övergår i ilska. Tänk om alla de personer som använder sina kunskaper till att lura av andra människor allt vad de äger och har hade använt dessa förmågor till att hjälpa människor till exempel med olika skydd mot värmen.

Om sex månader är det vinter både här och på Rosornas ö. Då behövs insatser mot kylan. Det behövs andra hjälpmedel än under sommaren. Det finns även då tillfällen för alla dem som av olika anledningar känner sig nödsakade att ägna sina liv åt att hitta på saker för att djävlas med andra att göra en positiv insats. Även i liten skala hjälper det att uppvakta politiker (det fanns några stycken i Almedalen), att engagera sig i hjälporganisationer och att samla in pengar på hederligt sätt. Viktigast är att inse vilka människor med makt som vi tänker blir bäst på att göra jorden till en bra och säker plats för alla.

När jag vaknade på vackra Gotland så var min första tanke att jag har det så bra på alla sätt och vis.

Tyvärr kan pessimisten i mig inte låta sig nöja med det eftersom så väldigt många människor inte kan säga sig detsamma. Och Rosornas ö ligger där den ligger mitt i smeten! 

Kram Inger  

I texten finns det inlagt länkar där man kan få veta mer om intressanta saker som tas upp eller nämns i bloggen. Länkarna är fetstilade och är understrukna (det sistnämnda kan variera beroende på webbläsare)